Holdina i Energopetrol uručili donaciju Centru za autizam u Tuzli

Predstavnici Holdine i Energoptrola posjetili Centar za autizam Urdosa u Tuzli, te uručili ček u vrijednosti 6000 KM za potrebe opremanja senzorne sobe. Senzorna soba je multisenzorni prostor koji se koristi kako bi osobama s poremećajima iz spektra autizma osigurali dodatnu senzornu stimulaciju ili reducirali senzorne podražaje.

Centar za autizam je prva specijalizovana ustanova ovakve vrste u Bosni i Hercegovini i njegovo otvorenje je najavljeno za januar 2022. godine. Centar će omogućavati cjelodnevni boravak za djecu sa dijagnosticiranim autizmom, te internatski boravak za djecu oboljelu od autizma koja su bez roditeljskog staranja. U okviru Centra djelovat će dijagnostički tim medicinskog osoblja, psihologa i ostalog stručnog osoblja kako bi se osiguralo neometano funkcionisanje djece s autizmom.

Holdina i Energopetrol kao društveno odgovorne kompanije nastoje aktivno sarađivati sa lokalnim zajednicama, te je prepoznata potreba Udruženja Urdosa iz Tuzle u podršci za opremanjem senzorne sobe Centra za autizam.